A projektről

Az „Élet a talajból” („Life from Soil”) projekt kilenc különböző európai országból származó partnerszervezet együttműködésén alapul. A helyi fenntarthatóságot, vidéki közösségeket és veszélyeztetett társadalmi csoportokat akarják támogatni testreszabott, nyílt és tesztelt oktatási programon keresztül. A partnerségben az Európai Unió valamennyi földrajzi része, valamint különféle informális és iskolai rendszerű mezőgazdasági, kertészeti és környezetvédelmi területen aktív oktatók vannak képviseltetve.
A célcsoport széles skálán mozog a gyerekektől a diákokon, egyetemi hallgatókon át a vidéki és városi lakosság veszélyeztetett csoportjain (mint munkanélkülieken, nyugdíjasokon, börtönviselteken) keresztül a saját alkalmazottaikig és az ifjúsági és felnőtt oktatásbeli tanárokig, oktatókig és pedagógusokig.

 

A projekt általános célja a veszélyeztetett/sérülékeny csoportok készségeinek és képességeinek növelése, hogy önállóak, foglalkoztathatók, aktívak és versenyképesek legyenek és egy fenntartható, gyümölcsöző és eredményes életet élhessenek.

A projekt konkrét céljai

Oktatók

Növelni az oktatók, tanárok, szakemberek és helyi önkormányzati képviselők készségeit és képességeit a formális és informális oktatás területén.

oktatási eszközök

Olyan innovatív tanulási és oktatási eszközök fejlesztése, amelyek teljesítik az általános célkitűzést és kielégítik az oktatók és tanulók igényeit a társadalmi vállalkozások területén.

Kimenetek

A projekt keretében három szellemi termék készül: egy jó gyakorlatok kézikönyve, egy moduláris képzési program és egy demonstrációs tesztelési hely az oktatási eszközök gyakorlati értékelésére. A rövidtávú stáb képzések és a szakképzett trénerek mobilitásain keresztül a projekt mintegy 200 tanuló aktív részvételét irányozza elő. (60 fő a partnerek saját embereiből, 60 fő pedagógus, tanár és helyi aktivista, legalább 60 középiskolai és felsőfokú intézménybeli tanuló és legalább 20 résztvevő a demonstrációs helyszíneken)

A projekt munkacsomagokba szerveződik, melyeket különböző projektpartnerek vezetnek. A projekt tevékenységei ezen munkacsomagokban elsősorban az oktatási eszközök tervezése, előkészítése, tesztelése és terjesztése (jó gyakorlatok kézikönyve, moduláris képzési program, demonstrációs tesztelési hely az oktatási eszközök gyakorlati értékelésére).

A tudásmegosztás, készségfejlesztés és tartós kapcsolatok kialakítása érdekében a projekt keretében háromféle nemzetközi tanulási/oktatási tevékenységet szerveznek:

Tevékenységek

Trénerek és oktatók képzése

Trénerek és oktatók képzése helyszíni látogatások keretében és a jelzett igényeknek megfelelően

Helyi képzések

Helyi képzések (stábtagok és kedvezményezettek) a partnerek szakképzett oktatói által

Képzések

A partnerek képzett oktatói személyre szabott képzést tartanak három bemutató helyszínen

A projekt különféle terjesztési lehetőségeket szervez, köztük három népszerűsítő eseményt, két speciális műhelymunkát a képzési eszközök terjesztésére és egy záró népszerűsítő és figyelemfelkeltő konferenciát.

A projekt eredményeit bemutatják és tesztelik, a képzők, oktatók készségeinek, valamint a felnőtt oktatásba bevont tevékenységek javításáért, növeléséért. További eredmény az európai oktatást befolyásoló, jó gyakorlatokon és moduláris képzésen alapuló képzési csomag. A végső eredmény a projekt hatásától függ: valós kis léptékű kezdeményezés, mely során a projekt termékeinek használata és tesztelése gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot valósít meg.